handgeweven sjaals uit eigen atelier van restmaterialen

Handgeweven sjaals | Atelier Almirah maakt unieke sjaals van restgarens

Op het atelier van Almirah worden met veel plezier originele handgeweven sjaals gemaakt (en een enkele gebreid) van restanten garen. Door het werken met restanten garens is geen sjaal hetzelfde. Soms lijken ze wel op elkaar doordat dezelfde kleuren en garens zijn gebruikt, maar echt hetzelfde zijn ze nooit. 

We hebben inmiddels 7 weefgetouwen op het atelier staan en dat is maar goed ook. Er zijn steeds meer makers op het atelier die willen weven. Een aantal kon al weven maar de meesten leren het op ons atelier. In eerste instantie ziet zo’n weefgetouw er behoorlijk ingewikkeld uit, maar als zij hun collega’s zien werken willen ze het graag zelf proberen.

handgeweven sjaals handgemaakt
Boukje achter het weefgetouw

Duurzaam weven met restanten garen

We gebruiken restanten garens voor onze handgeweven sjaals en hebben een kast vol in allerlei soorten, diktes en kleuren. De garens krijgen we van allerlei kanten binnen. Dat gaat van een half bolletje over van een breiproject tot een paar tassen vol van een zolderopruiming. Ondanks dat onze kast nu aardig vol is, kunnen we altijd meer gebruiken (hint, hint). Met ruim 20 makers op ons atelier gaan we er snel doorheen. 

Voor het opzetten van de schering kan veel van hetzelfde garen nodig zijn en dat is soms lastig als je met restanten werkt. Dit garen moet ook sterker zijn dan het garen voor de inslag. Soms moeten we daar dan toch nieuw garen voor gebruiken. Wij kiezen bij het kopen van garen nu bewust voor biologisch garen. 

Doordat we met restanten werken is het extra leuk (en soms ook wel uitdagend) om garens en kleuren bij elkaar te zoeken voor een nieuw project. Er ontstaan verrassende combinaties en effecten door van meerdere garens samen een nieuwe draad te maken. Op die manier kunnen we garens van verschillende diktes toch goed met elkaar combineren.

 

Onze garenkast, een grote voorraad, maar meer is altijd welkom!

garenkast met restanten garen voor handgeweven en sjaals en kussens

Zelf je materialen kiezen

Bij Almirah kiezen onze makers  zelf de kleuren en materialen uit voor hun sjaal. Daar krijgen ze de hulp en structuur  bij die voor hen nodig is. De één wordt blij van zo’n kast vol prachtige garens en kleuren en zoekt zelf zijn favorieten uit. Voor de ander kan dat te overweldigend zijn. Dan worden er een paar combinaties samengesteld en kunnen ze daar hun keus uitmaken.

Er zijn behalve je eigen favoriete kleur ook nog andere factoren die meespelen bij het kiezen van de garens. Dat bespreken we samen om tot een goede keus te komen. Wat kun je doen met welke garens, wat past wel en niet bij elkaar? En wat voor stijl of kleur kopen klanten graag. Er werken bijvoorbeeld veel liefhebbers van roze op het atelier en om  ervoor te zorgen dat we niet allemaal roze sjaals krijgen worden dit soort dingen ook besproken

Iedereen doet wat hij kan, samen kunnen we alles

De scheringen (het garen op het weefgetouw dat de basis vormt voor het weefsel) worden door een aantal mensen gemaakt die dat graag doen. Het is een fijne herhalende activiteit om zoveel draden van dezelfde lengte te maken. Het opzetten van die draden op het weefgetouw is gedeeltelijk ook een klus voor twee en daar werkt de wever meestal zelf aan mee.  

Op één ketting kunnen vaak meerdere projecten worden geweven. Als de lap stof klaar is wordt die van het weefgetouw gehaald en kan die verdeeld worden in de verschillende projecten. De sjaals worden afgewerkt met fraaie franjes. Ook weer door de maker zelf, maar het is nogal een frunnik klusje dus sommigen kiezen ervoor om dat door iemand anders te laten doen.  

 

Ook fotograferen doen we op het atelier

Om de handgeweven sjaals in de webwinkel te kunnen verkopen moeten er mooie productfoto’s worden gemaakt en een goede producttekst. Ook dit wordt op ons  atelier gedaan door verschillende makers en zo komt die mooie handgemaakte sjaal dus in de webshop van Almirah.

Met een kaartje met de naam van de wever, maar zoals jullie hebben kunnen lezen komt er een heel team aan te pas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

De waardering van almirah.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Schrijf je in voor Mooie Verhalen Post en maak kans op €15 shoptegoed

Lees meer over de mooie verhalen achter onze handgemaakte cadeaus en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en producten in ons assortiment. 

Elke maand wordt onder de nieuwe inschrijvingen €15 euro shoptegoed verloot die je per email van ons ontvangt.