witte kaarsen met een kaartje van Almirah eraan

Kaarsenmakerij | Hoe wij kaarsen maken met hergebruikt kaarsvet

 

Bij Atelier Almirah hebben we een kleine kaarsenmakerij. Een diverse groep makers maakt hier kaarsen van hergebruikt kaarsvet voor de verkoop in onze (web)winkel en voor de groothandel. Zij gebruiken hiervoor restanten kaarsvet die mensen bij ons inleveren en een klein deel nieuw kaarsvet. Vooral de regenboogkaarsen in onze collectie zijn erg populair. 

Al onze kaarsen zijn van minimaal 50 procent hergebruikt kaarsvet. De kaarsen die gemaakt worden van stukjes kaarsvet zitten allemaal op de 50% of net iets daarboven. Dat hangt een beetje van de vorm van de kaars af en hoe de mal gevuld wordt met stukjes. We gieten deze kaarsen af met transparant nieuw kaarsvet zodat alle kleuren mooi zichtbaar blijven. We hebben dit ook geprobeerd met restanten kaarsvet, maar dan waren de resulaten te verschillend en kwamen de kleuren niet zo mooi uit.

Voor de regenboogkaarsen kunnen we veel kaarsrestanten van verschillende kleuren gebruiken. Dit zorgt voor een vrolijk eindresultaat. Onze regenboog heeft wel maar 6 kleuren omdat dat makkelijker is voor het gelijkmatig verdelen van de gekleurde lagen, Niet alleen onze klanten, maar zeker ook onze makers in het atelier worden blij van deze kleurrijke kaarsen. 

egel kaarsjes op een houten wand met mini vilten vlaggen lijntje
regenboog kaarsen voor een houten wand met een gehaakt vlaggenlijntje

Sinds kort zijn we ook begonnen met het maken van egelkaarsen. Als we alle kleuren restantjes bij elkaar doen krijgen we vanzelf bruin kaarsvet. Perfect voor een schattige egelkaars. We kunnen er maar één per dag maken, dus zijn ze niet altijd te verkrijgen en de kleur kan ook wat verschillen.

Kaarsen van hergebruikt kaarsvet maken

Ons basis proces gaat als volgt. We zamelen kaarsrestanten in en smelten het kaarsvet om in platen. Die worden in stukjes gebroken en gebruikt als de basis voor de nieuwe kaars. Vervolgens wordt de mal afgegoten met nieuw kaarsvet zodat er een solide kaars ontstaat. Zo ontstaan unieke kaarsen van minimaal 50% hergebruikt kaarsvet.
 
De blikjes kaarsen zijn zelfs gemaakt van 100% gebruikt kaarsvet. Deze manier van kaarsen maken is erg arbeidsintensief, maar dat is waar onze makers blij van worden. We vullen de blikjes met een lont en stukjes gebroken kaarsvet. Daarna gieten we het af met hergebruikt kaarsvet. Alles is dus hergebruik behalve het lontje. En door het hergebruik leveren we samen een positieve bijdrage aan het milieu en helpen we mee de afvalberg een beetje te verkleinen. 
blikkaarsjes in de kaarsenmakerij van atelier almirah - kaarsen van hergebruikt kaarsvet
mallen met eivormige kaarsen van hergebruikt kaarsvet
kerstmuts kaarsjes van hergebruikt kaarsvet met kaartje van atelier Almirah

Ook ons gietkaarsen die we gieten in een vorm zijn van 100% hergebruikt kaarsvet. We smelten de restanten in grote kleurpartijen zodat we redelijke partijen kaarsen in dezelfde kleurstelling kunnen maken.

Bij sommige gietkaarsen zoals onze kerstmutsen en sneeuwballen zit een een klein beetje nieuw kaarsvet in de vorm opgeklopt kaarsvet. Om dit mooi wit te krijgen kunnen we niet anders dan nieuw kaarsvet gebruiken.

Een enkele keer kleuren we het hergebruikte kaarsvet bij met kleurstoffen. Dit proberen we zo min mogelijk te doen. Niet alleen vanwege redenen van duurzaamheid, maar ook omdat dit best lastig is om goed te krijgen. Door het hergebruikte kaarsvet en de vele tinten die samen een kleurpartij worden is bijkleuren erg onvoorspelbaar.

Bekijk onze collectie handgemaakte kaarsen 

Ontdek onze volledige collectie kaarsen in de webwinkel. We verkopen ook handgemaakte kaarsen van andere ateliers zoals bv van Middin en Tragelzorg. Je  vindt er natuurlijk nog veel meer originele gerecyclede en geupcyclede producten. Zo maken we samen een verschil voor onze planeet én genieten we van unieke handgemaakte producten. 

PS - Wat je moet weten over onze handgemaakte kaarsen

 
  • De kaarsen kunnen meer lekken en druipen door het gebruik van restanten kaars.
  • Zet de blikjeskaarsen op een hittebestendige onderzetter, het metaal kan heet worden.
  • De brandduur van de kaars kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt en nieuw kaarsvet.
  • Zorg voor een stabiele ondergrond die groot genoeg is voor de handgemaakte kaars op een veilige plek.
  • Laat de kaarsen alleen branden als je zelf aanwezig bent.

PPS - Help ons bij het inzamelen van kaarsrestanten

Woon jij in de buurt van Alphen aan den Rijn? En wil je bijdragen aan ons duurzame initiatief? Lever dan je kaarsrestanten in bij de Meerkoet voor Almirah, daar worden wij heel blij van.  Zo maken we samen nog meer unieke, handgemaakte kaarsen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

De waardering van almirah.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Schrijf je in voor Mooie Verhalen Post en maak kans op €15 shoptegoed

Lees meer over de mooie verhalen achter onze handgemaakte cadeaus en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en producten in ons assortiment. 

Elke maand wordt onder de nieuwe inschrijvingen €15 euro shoptegoed verloot die je per email van ons ontvangt.