handgemaakte kussen van restmaterialen groen gebried met gebloemde achterkant

Kussens | Zo maken wij handgemaakte kussens van restmaterialen

De handgemaakte kussens van restmaterialen zijn een heel divers en creatief onderdeel van onze collectie. Er zitten veel losse onderdelen en taken in die door verschillende makers kunnen worden gedaan. We maken kussens in 2 maten, 60 x 40 en 50 x 50.

Zo worden er onder andere lappen gebreid en geweven, worden de breisels op stof geregen, de stoffencombinaties gemaakt, de kussens in elkaar genaaid, en knopen opgenaaid. 

Voor de wat stoerdere breisels gebruiken we ook graag achterkanten van patchwork van hergebruikte spijkerbroeken. Ook die maken we zelf. Er worden verschillende maten lapjes uit de spijkerbroeken geknipt en aan elkaar gestikt. 

Breien, breien, breien voor handgemaakte kussens

We hebben bij atelier Almirah een grote kasten vol met een grote variatie aan restanten garens. Het meeste hiervan is gedoneerd. En een deel is gekocht bij kringloopwinkels. 

Er zijn inmiddels aardig wat makers die kunnen breien en ze kiezen zelf of indien nodig met begeleiding hun garens uit. 

 

garenkast met restanten garen voor handgeweven en sjaals en kussens

Achterkant van gebruikte spijkerbroeken

Voor de wat stoerdere breisels vinden we het heel leuk om achterkanten te maken van hergebruikte spijkerbroeken. Het is even een klus om alle lapjes te knippen maar dat doen we gezellig samen. Eentje knipt de spijkerbroeken open en zorgt dat er platte lappen. De volgende tekent met de verschillende mallen de vormen op de stof. Door de verschillende maten van groot tot kleine lapjes van 7 bij 7 cm kunnen we vrijwel de hele spijkerbroek gebruiken.

Als laatste worden de lapjes uitgeknipt. De stukken met zakken, lusjes andere leuke details worden apart bewaard. Soms is het nodig om daar nog stukjes stof aan te naaien zodat het een rechthoekige lap wordt die makkelijk te verwerken is.

Als het tijd is om de lappen te naaien kunnen we lapjes in verschillende maten en kleuren spijkerbroek pakken en die als patchwork aan elkaar naaien. De een vindt het leuk om van te voren de hele lap in elkaar te puzzelen, de ander stikt banen aan elkaar en laat zich verrassen.

kast met gebruikte spijkerbroeken die we gebruiken voor kussens
achterzijde van handgemaakt kussen bosbes gemaakt van oude spijkerbroeken

En dan komt alles samen

Als we een collectie gebreide, geweven en spijkerbroeken lappen bij elkaar hebben duiken we in de kast met gedoneerde stoffen en gaan we combinaties maken.  

We maken per project een pakketje met een formulier erbij waarop staat wie de lap heeft gebreid of geweven, welke stof erbij komt. Soms zijn er speciale aanwijzingen voor het maken.

Het pakketje bestaat uit een handgemaakte lap en een stof voor de achterkant. Bij de gebreide lappen komt daar een stof bij waar die op vast wordt geregen.  Daarbij komen dan ook nog knopen en lintjes en bandjes die als knooplus kunnen dienen.  De knopen zijn ook allemaal hergebruik en de bandjes zijn vaak oefenbandjes van het bandjes knopen.

pakketje van stof en knopen voor handgemaakt kussen van restmaterialen

Eerst wordt dus de gebreide lap op stog geregen om het makkelijker te kunnen verwerken en om te zorgen dat het kussen mooi in model zit. De gebreide lappen zijn niet altijd helemaal goed op maat en zo krijgen we een lap die goed op maat is en makkelijk tot kussen kan worden gemaakt.

Er zit altijd een opening met sluiting in onze kussens zodat de hoes gewassen kan worden. Je kunt dus ook het binnenkussen vervangen als dat nodig is. Meestal is het een knoopsluiting omdat we ook knopen gedoneerd krijgen en het makkelijker te verwerken is. 

Het is heel leuk om de totaal verschillende kussens vorm te zien krijgen. En we veranderen ook nog wel eens van gedachten over de stoffen en sluitingen die we gebruiken. Dat kan. 

Kijk eens in onze webwinkel welke originele handgemaakte kussens van restmaterialen er op dit moment te koop zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

De waardering van almirah.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 12 reviews.

Schrijf je in voor Mooie Verhalen Post en maak kans op €15 shoptegoed

Lees meer over de mooie verhalen achter onze handgemaakte cadeaus en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en producten in ons assortiment. 

Elke maand wordt onder de nieuwe inschrijvingen €15 euro shoptegoed verloot die je per email van ons ontvangt.